De onderzoekers stellen zich voor!

Op woensdag 2 december maakten de studenten kennis met de Ph.D’ers en gepromoveerden van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam die betrokken zijn bij het InnovationLAB De Gelukkige Stad. Vanuit hun eigen vakgebieden, variërend van ontwerpen voor emotie tot sociologie en psychologie, gaan deze onderzoekers de studenten helpen om hun projecten wetenschappelijke onderbouwing en diepgang te geven.

Na een korte introductielezing van professor Pieter Desmet over positive design, ontwerpen voor geluk, presenteerden de zes onderzoekers één voor één in tien minuten hun onderwerp. Frank van Steenbergen (DRIFT, Rotterdam) trapte af en sprak over transitities op grote maatschappelijk schaal en wat dit op wijkniveau betekent. Esther Keymolen (eLaw, Leiden) vervolgde met haar verhaal over vertrouwen in relatie tot nieuwe technologieën zoals AirBnB of Über. Egbert Stolk (TU Delft) sprak over de stedenbouw en complexe systemen en hoe ook geluk op meerdere niveaus en ‘door-de-schalen-heen’ moet worden ontworpen, gevolgd door Evelien Broekhof (psychologie, Leiden), die weer heel specifiek kon vertellen over kinderen en spelen in de stad. De meer praktische benadering van de gelukkige stad wordt in het lab vertegenwoordigd door Aetzel Griffioen (Vakmanstad, Rotterdam) die vanuit zijn filosofische achtergrond werkt aan educatieve programma’s op basis- en voortgezet onderwijs in Rotterdam Zuid en zo honderden kinderen groente laat verbouwen, leert koken, laat sporten en indirect veel belangrijke waardes meegeeft. De reeks werd afgesloten door Steven Fokkinga (Industrieel Ontwerpen, Delft), die een inkijkje gaf in verschillende emoties, hoe je hiervoor kunt ontwerpen en zijn pas afgesloten promotieonderzoek hiernaar.

Voor de studenten was hierna kans te ‘speeddaten’ met de onderzoekers die het meest van belang kunnen zijn voor hun project.

In januari geven de onderzoekers alle zes een uitgebreide lezing. De zoektocht naar de gelukkige stad wordt met deze kennis en achtergrond zo steeds concreter.

Benieuwd naar al deze verhalen? Onder de tab onderzoekers|lezingen vind je de presentaties en artikelen van vorig jaar!


Site-1.8

 

Site-1.10

 

Site-1.11